Established in 1983 - 30 years of analog progress!

Podjetje

Kuzma d.o.o. je podjetje, ki se ukvarja z vrhunsko reprodukcijo glasbe za hišno okolje. Proizvajamo vrhunske analogne gramofone in ročice, ki jih izvažamo po celem svetu že preko 30 let ( 1983).

Zgodovina podjetja:
Podjetje Kuzma d.o.o. je ustanovil Franc Kuzma. Začetki poslovanja - seveda tedaj v drugačni obliki, segajo v leto 1983, ko je Franc Kuzma kot mlad obrtnik, začel tedaj nekaj nepojmljivega, izdelavo vrhunskih analognih gramofonov, seveda tedaj že v sklopu Jugoslavije.

Kasneje, leta 1989 se je oblikovalo podjetje KAT d.o.o. za proizvodnjo in uvoz avdio opreme in nato od leta 2003 posluje kot podjetje Kuzma d.o.o.  Podjetje sestavlja proizvodnja analognih gramofonov in ročic ter zastopanje nekaterih vrhunskih avdio znamk v Sloveniji. Leta 2010 smo proizvodnjo preselili v nove večje poslovne prostore v Kranj.

Proizvodnja:      PROSIMO VAS, DA NAS NE KONTAKTIRATE V ZVEZI Z POPRAVLJANJEM GRAMOFONOV, KI NISO KUZMA IZDELKI!


Prve ocene in kritike gramofonov Stabi in ročic Stogi so se pojavile v tedanjem tisku v letih 83-84, kjer so bile rubrike namenjene HIFI-ju. Od Sam svoj Mojster do Avto revije ali življenje in Tehnika.

Toda že leta 1985 je izdelek ročica Stogi dobil odlične ocene v zahodnem tisku v Vel. Britaniji v reviji HI-FI News kot izdelek, ki je izvrstno narejen in ponuja za svojo ceno najboljšo kvaliteto zvoka. Začele so se pojavljati ocene in testi gramofona Stabi in ročice Stogi v večini specializiranih avdio revij po vsem svetu in ravno tako so bile predstavitve na avdio sejmih od Tokia do Las Vegasa in po Evropi od Londona, Dunaja, Aten, Stockholma in Frankfurta. Izdelki so se začeli izvažati v večino razvitih držav po svetu.
Kmalu so si sledili izdelki kot sta gramofon Stabi Reference in ročica Stogi Reference koncem 80 in v začetku 90 let. V teh časih je postajal CD medij osnovni izvor zvoka in veliko ljudi se je tedaj znebilo svojih zbirk Lpjev in so zamenjali medij. V prvi polovici 90 let je bilo v svetu le nekaj najbolj vztrajnih proizvajalcev gramofonov in ročic, a ime Kuzma se je vztrajno vzpenjalo in postajalo sinonim za izdelke vrhunske kakovosti brez nepotrebnih dodatkov, enostavne za uporabo in nastavitve. V drugi polovici 90 let so se pojavili gramofon Stabi S, ročica Stogi S in malce kasneje gramofon Stabi XL, ki s svojo maso 80 kg še danes zbuja strahospoštovanje. Temu je sledila zračna tangenicalna ročica Air Line ( 2004).

Vrhunske hvale in ocene so se vrstile po vsem svetovnem avdio tisku. Ocene zadnjih let so prikazane v angleški verziji pod  Reviews.

Izdelek, ki buri duhove in je dobil veliko priznanj v ZDA, Vel. Britaniji in Nemčiji kot analogni izdelek leta, je ročica 4Point iz leta 2008.

Leta 2010 smo preselili proizvodnjo na novo večjo lokacijo v Kranj.


Leta 2013  je prišel na tržišče nov gramofon Stabi M katerega zvok primerjajo kar z  zvokom master trakov.
Za vsem temi izdelki stoji Franc Kuzma s svojim timom.

Biografija Franc Kuzme:
Rojen leta 1955 na Gorenjskem, šolanje v Kranju in v Ljubljani na strojni fakulteti. Po končanem šolanju se je zaposlil v Iskri, na razvojnem oddelku v akustičnem laboratoriju. Kmalu začel izdelovati gramofone in nato leta 1983 odšel med obrtnike.
Intenzivnejše zanimanje za glasbo v najstniških letih je pripeljalo do tega, da je bil kmalu edini pravi izvor glasbe vinilna plošča, ki jih je bilo tedaj v veliki večini dobiti možno samo v tujini. Istočasno pa se je seveda povečalo zanimanje za kvalitetnejšo reprodukcijo glasbe. V tistih časih- začetki sedemdesetih let, so bile besede   HIFI  in stereo magične. V nekaterih naših trgovinah so bile v izložbah zelo drage HI-FI aparature, katere je bilo mogoče kupiti le za devize.

Seveda prve informacije o aparaturah je dobil tako kot vsi začetniki iz prospektov, kjer so se lahko primerjale številčne karakteristike popačenj, število gumbov in moči med aparaturami. Med ljubitelji glasbe so bili nekateri, ki so že imeli stereo gramofone ali ojačevalnike, toda to je stalo veliko denarja, katerega že za nabavo plošč ni bilo dovolj. Izmenjava izkušenj in prve informacije iz časopisov, ki so imeli rubrike o HI-FI-ju kot npr. Studio in kasneje Stop, Sam, ŽIT, Avto, ipd so začele počasi razčiščevati osnovne pojme o HI-Fiju, o sestavi sistemov, kaj je pomembno, ipd. Zaradi pomanjkanja denarja in oteženega ter dragega nakupa, se je vsak ljubitelj glasbe hitro soočil z možnostjo cenejših nabav aparatur - kot samogradnja in seveda nabava iz tujine, po bolj ugodnih variantah, kot je bil takrat nakup pri nas - beri lasten uvoz.

V začetku sedemdesetih let se je HI-FI močno razširil in postal zelo popularen. Vsak je hotel imeti stereo gramofon, kasetofon, ojačevalnik in par zvočnikov.

Kmalu si je nabavil svoj prvi pravi HI-Fi sistem, ki je zamenjal star Philipsov gramofon s keramično iglo, Iskrin cevni ojačevalnik in vgrajen zvočnik v podstavek TV omarice. Želja po spoznavanju boljšega zvoka, aparatur in HI-Fija kot hobija, ki je bil povezan z glasbo, je vodila do spoznanj, da se je potrebno še veliko naučiti. Kmalu je spoznal širši krog ljubiteljev glasbe in dobrega zvoka, spoznal, da v tujini obstajajo specializirane avdio revije. Temu so sledile menjave aparatur, od komercialnih japonskega porekla, do izdelkov specializiranih podjetij, od doma narejenih zvočnih omaric, do planarnih zvočnikov ter cevnih ojačevalnikov.

Sredi sedemdesetih let je v Kranju skupaj s prijatelji ustanovil društvo, ki je povezovalo glasbo, koncerte, plošče, HI-Fi, ki se je imenoval Klub Ljubiteljev Glasbe (KLG). Izdajalo se je tudi interno glasilo na to temo. Franc Kuzma je vodil HI-FI sekcijo, ki se je ukvarjala s svetovanjem začetnikom. V okviru KLG so bila organizirana predavanja, od teorije do praktičnih uporabi HI-FI sistemov na glasbenih predavanjih, kjer se je zbiralo tudi nekaj sto ljubiteljev glasbe. Tedaj so se počasi začele pojavljati ideje o izdelavi lastnega gramofona.

V začetku osemdesetih let, v okviru revije Mladine je Franc Kuzma začel pisati članke o osnovah HI-FI-ja, kjer so se opisovale posamezne komponente, kako sestaviti sistem, vpliv komponent, akustike, finih nastavitev aparatur in sistemov....ipd. V različnih revijah so se pojavljali sestavki na avdio temo kot npr. v revijah življenje in Tehnika, Avto, Delo in Dom,.Tedaj so se pojavili tudi prvi izdelki pod imenom Stabi- vrhunski gramofon narejen v tedanji Jugoslaviji.

Vedno pa je bila želja imeti tudi pravo samostojno avdio revijo. Zato je skupaj s skupino entuziastov in piscev iz Slovenije in Hrvaške v sredini osemdesetih let ustanovil društvo Avdiofil, katero je začelo izdajati revijo v slovenščini in tedanji srbohrvaščini. Seveda samo navdušenje  ni bil dovolj in zaradi nekomercialne narave je revije kmalu propadla. Toda bila je to prva revija, ki jo je začela izdajati skupina občanov kjerkoli na vzhodu.
Konec osemdesetih let so spremembe v Evropi prinesle tudi spremembe v tedanji SFRJ. Pojavili so se uvozniki avdio opreme in ponudba se je razširila, pojavile so se prve prave avdio trgovine in avdio sejmi.

V okviru svojega podjetja je začel zastopati nekatere tuje blagovne znamke pri nas.

Pisal je o avdio temah tudi v časopisnih prilogah kot Delo in dom, HI-FI Journal ter ponovno poskusil z izdajanjem svoje revije v sredini devetdesetih, ki naj bi bila čim bolj nevtralna- Slovenski Avdiofil. Toda nekomercialen pristop je tudi to revijo kmalu ugasnil, čeprav je bil tedaj vrhunski HI-FI na višku.

Prelom tisočletja je prinesel poskusiti premikati možnosti vinilne reprodukcije čim višje in rezultati so se pokazali v začetku tega tisočletja s priznanji o zadnjih izdelkih.

Zastopstva tujih avdio  znamk : 

Leta 1989 je podjetje KAT d.o.o. ( sedaj KUZMA d.o.o.) zastopalo za tedanjo  Jugoslavijo firme Rotel, VDH, Conrad Johnson, Martin Logan…. Z nastankom Slovenije so se  zastopstva spreminjala:  Straight wire, Transparent audio, Gamut, Audiostatic, ASR, JM Lab- Focal, Sound Lab,……. Podjetje je seveda sodelovalo na avdio sejmih v Ljubljani ter raznih drugih avdio predstavitvah
Zaradi pomanjkanja časa je ta dejavnost po 2007 zelo omejena.

 

leto 2015: glej dejavnosti  KAT-TRGOVINA

Tel: +386 4 253 54 50 | Fax: +386 4 253 54 54 | E-mail: kuzmaltd@siol.net
Vse pravice pridržane © 2015 | Kuzma ltd.